ПРОВЕРА ЗДРАВЉА ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ ПАЛИЛУЛЕ
6.06.2015

ПРОВЕРА ЗДРАВЉА ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ ПАЛИЛУЛЕ

Дома здравља у Нишу и Градска општина Палилула, организовали су “Базар здравља” на платоу испред Нишког културног центра. Грађани су могли да провере своје здравствено стање мерењем крвног притиска, шећера у крви, мерењем телесне тежине и висине. На првом овогодишњем Базару здравља у Градској општини Палилула, тим Дома здравља пружио је стотинак бесплатних медицинских услуга, чиме је и остварен циљ овог пројекта – промоција добре примарне здравствене заштите за све грађане.

О значају ових активности за грађане општине и сарадњи са здравственим установама, посебно Домом здравља говорио је Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула. Он је истакао да је током активности „Приближимо се пацијентима“, којом је обухваћена провера здравља становништво у дванаест села општине Палилула, у марту и почетком априла месеца, Служба за здравствену заштиту одраслих Дома здравља Ниш, прегледала више од 700 становника.Почетна активност je указала на потребу додатног укључивања мобилних медицинских тимова како би се провера здравља становника успешно обавила. Сачињена је проширена динамика прегледа и обиласка пацијената у домаћинствима, на сеоском подручију општине Палилула, која се одвијала радним данима и недељом.Овом акцијом посебно су били сагледани стари, мање покретни или непокретни пацијенти, нагласио је председник општине Палилула Бобан Џунић.

Циљ овогодишњег Базара здравља је подизање свести и бриге о очувању здравља становника, истакао је доц.др Милорад Јеркан, директор Дома здравља. Бесплатни превентивни прегледи у нишким насељима, без здравствене станице, наставиће се и наредних месеци. Промовисање здравих стилова живота, подстицање грађана да брину о свом здрављу, подршка у ослобађању од штетних навика као и едукација о важности превентивних здравствених прегледа, биће и даље приоритет у раду.

Акција провере здравља, значајно је утицала на мењање лоших животних навика код Нишлија. Дом здравља “Базаре здравља” органузује више пута годишње. Ово је постала добра пракса са којом ће се наставити, истакли су организатори и домаћини “Базара здравља” у општини Палилула. (Д.Видојковић)

НТВ Телепрес - Дом здравља у акцији